Gardet
GARDET

GARDET

September 3, 2019

Första avsnittet av feministiska tankesmedjan och aktivistgruppen Gardets podd. Vi pratar rättslöshet bland kvinnor och eldar under din vrede!

GARDET podd #1 - Cissi Wallin möter Unni Drougge

GARDET podd #1 - Cissi Wallin möter Unni Drougge

May 21, 2019

Feministikonen Unni Drougge blev häxan som brändes på bål, långt innan #metoo var på allas läppar. Nu berättar hon för första gången om hela sitt helvete. 

#9 Kvinnohat, porr & upp till kamp

#9 Kvinnohat, porr & upp till kamp

September 27, 2018

Cissi bjuder in kriminologen, debattören och feministförkämpen Nina Rung. Det blir ett samtal om priset för att våga ta kampen, varför så få kända män backar upp, vad #metoo verkar ha lett till och mycket annat. 

#8 Mammakroppen

#8 Mammakroppen

September 19, 2018

Sprucket underliv, ont i bäckenet och en hjärna som känns som en kraschad hårddisk - allt är ”fullt normalt” efter att man har fött barn, i alla fall om man frågar stora delar av sjukvården. Men hur ska en så kallad mammakropp kännas, vad ska den behöva uthärda? Nyförlösta Cissi bjöd in fysioterapeuten Mia Fernando (”Baking Babies”) och psykologen Ulrika Gutgard för att grotta i kroppen, hjärnan och ämnet.

#7 Skilsmässan

#7 Skilsmässan

September 12, 2018

September är årets breakup-månad. Rekordmånga svenskar lämnar varann, och lämnar in en skilsmässoansökan. Fortfarande är det framför allt kvinnor som tar initiativet. Cissi låter psykologen Liria Ortiz, författaren Unni Drougge och skilsmässo-poddaren Marit Danielsson dissekera ämnet. 

#6 Ätstörd samtid

#6 Ätstörd samtid

September 5, 2018

Går det ens att vara fri från ätstört tänk i en samtid som är totalt fixerad vid smalhet? När vet man om man är sjuk? Hur förhåller man sig till all konstant kroppsfixering? Cissi bjuder in beteendevetaren och ätstörningsutbildaren Hanna Kihlander och aktivisten Hanna Bergwall för att grotta i ämnet.

#5 Hon brann ut

#5 Hon brann ut

August 29, 2018

Utbrändhet och utmattningssyndrom är vår tids folkepidemi. Framför allt hos kvinnor. Men varför? Och vad händer egentligen i hjärnan när ”hårddisken kraschar”? Hjärnforskaren Katarina Gospic och drabbade komikern och författaren Karin Adelsköld berättar. Och Cissi inser vikten av att vara en grönsak i fosterställning.  

#4 Debatter & Drev

#4 Debatter & Drev

August 22, 2018

Lever vi i drevens tid? Eller dubbas i stort sett varenda viktig debatt till drev, eller mobb? Är det rentav en ny härskarteknik att ropa  just ”drev!”? Cissi bjuder in retorikern Elaine Eksvärd och digitala strategen Amanda Oxell för att bena ut. 

#3 Endometrios

#3 Endometrios

August 15, 2018

Var tionde person med livmoder. Så vanlig är sjukdomen endometrios. Ändå är det fortfarande väldigt tyst. Cissi bjuder in specialistläkaren Anna-Sofia Melin och drabbade författaren Hulda Andersson för att lära dig allt om detta gynekologiska gissel, och stötta fler till att kräva rätt vård!

#2 BB-krisen

#2 BB-krisen

August 8, 2018
Cissi ska föda barn vilken sekund som helst, och passar på att bjuda in några gäster med stenkoll på den rådande BB-krisen. Hur rädd ska man vara för att det ska gå åt helvete? Varför har BB efter BB klappat igen i Sverige under de senaste 20 åren? Hade det sett likadant ut om män födde... ? 
 
Gäster: Maria Ceder Engebretzen (Födelsevrålet), Clara Lindblom (V-politiker) och Catrin Skoogh (barnmorska)